Work - life balance - ako horieť a nevyhorieť

Work-life balance, vyhorenie, stres, výkonnosť, energia, rovnováha, duševné zdravie, osobnostný rozvoj... v súčasnej rýchlej dobe často sa skloňujúce pojmy. Ktoré ešte pár rokov dozadu vôbec neboli centrom pozornosti. Čo sa zmenilo?

Pravdepodobne to poznáte aj Vy. Veľa povinností v práci aj doma. Očakávania nadriadených, podriadených, klientov, termíny, úrady, admin, deti, domácnosť, záhrada, mačka, pes, svokra, oslavy a k tomu neustále bombardovanie správami a novými informáciami zo sociálnych sietí, mobilu, počítaču, televízie či najnovšie podcastov. Vety ako „nemám čas“, „nestíham“ sa stávajú normou. Vyčerpaní a večne nestíhajúci ľudia hľadajú spôsoby ako sa dostať z tohto začarovaného kruhu von.  

Sme neustále zahltení všetkým okolo nás.

Väčšinou až do takej miery, že si nevšimneme, čo sa deje vo vnútri nás. Pomaličky, ale isto. A je na nás, či v nás postupne narastá spokojnosť alebo naopak nespokojnosť, frustrácia, neskôr až vyhorenie či depresia.

Sme takí zaneprázdnení dianím okolo nás, že si často nenájdete ani pár minút denne na to, aby sme sa zastavili a strávili ich sami so sebou. Tých zopár vzácnych sekúnd, počas ktorých sa zamyslíme, ako sa cítime, čo práve teraz potrebujeme, či sme vôbec pili, jedli, koľko sme spali či športovali. Koľko času trávime so svojimi najbližšími, ako dlho sme nevideli svojich kamarátov, kedy sme sa naposledy venovali aktivite, ktorú milujeme. Uvedomujeme si vôbec, čím živíme svoje telo? Akou stravou či myšlienkami ho sýtime a či sú pre nás prospešné? Používame celé naše telo alebo najmä prsty hladkajúce displeje mobilov a klávesnice?

Alebo z iného súdku. Dáva nám naša práca zmysel? Máme pre ňu vášeň a nadšenie? Využívame v nej svoje schopnosti a talenty, svoj potenciál? Aké máme sny a túžby? Čo je pre nás v živote dôležité? Poznáme vôbec sami seba? Pokiaľ nemáme odpovede na tieto otázky, ako chceme žiť autentický a spokojný život?

V dnešnej post-pandemickej dobe sa pracovný a súkromný život výrazne prelínajú. Už nie je možné hovoriť o striktnom delení času na pracovný a súkromný. Preto je v kontexte work-life balancu výstižnejšie hovoriť o „life balance“, hľadaní rovnováhy či harmónie vo svojom živote ako takom. Pokiaľ nie sme spokojní vo svojom súkromnom živote a neupraceme si v ňom, má to extrémny vplyv na našu pracovnú výkonnosť a naopak.

Média a siete nám sľubujú, že keď zamakáme a konečne dosiahneme vytúženú pracovnú pozíciu, kúpime si úžasný veľký dom či byt, skvelé auto, oblečenie, rôzne strašne potrebné veci, staneme sa manželmi či rodičmi, absolvujeme kadejaké procedúry a doprajeme si cestovateľské zážitky, all-inclusive dovolenky a potom ich zdieľame cez siete a dostaneme lajky, budeme šťastní. Avšak, keď sa nám to aj podarí dosiahnuť, ostávame prekvapení, že spokojnosť  neprichádza. Jedine ak krátkodobá.

Strácame motiváciu v práci, prichádza frustrácia, vyčerpanie, nespokojnosť, podráždenosť, apatia, strata radosti.

Spokojnosť k nám totiž neprichádza vplyvom vonkajších okolností. Ukrýva sa v našom vnútri. A po príklad netreba ísť ďaleko. Tí z nás, ktorí majú to šťastie a majú deti, vedia o čom hovorím, väčšinou😊 Kam zmizla naša detská zvedavosť, hravosť, radosť, nadšenie, spontánnosť, autenticita, vyjadrovanie samých seba bez filtra, tešenie sa z maličkostí, každého prítomného okamihu? Kde je ten náš flow, kedy sme takí zabraní do nejakej aktivity, ktorú máme radi, dáva nám zmysel, že nevnímame čas?

Dnešná rýchla a pohodlná doba s instantnými riešeniami (ideálne takými, pre ktoré nemusíme my sami nič urobiť) si vyberá svoju daň. Ale my si môžeme vybrať. Zvoliť si, aký život chceme žiť a najmä prevziať zodpovednosť za to ako vyzerá a robiť potrebné kroky k jeho zmene.  

3 základné piliere spokojného života

📍Fyzické zdravie, výživa, pohyb, spánok

📍Duševné zdravie, práca s emóciami, vzťahy

📍Sebapoznanie, sebavedomie, práca s mysľou, postojmi, presvedčeniami

10 tipov na ceste k lepšiemu work-life balancu

1. Vyhraďte si čas aspoň raz týždenne, kedy sa budete pravidelne zamýšľať nad svojimi cieľmi, túžbami, prioritami, schopnosťami, zmysluplnosťou Vašich aktivít a práce, Vašou motiváciou, hodnotami, postojmi, presvedčeniami a pracovať s nimi. Pomôcť Vám môžu aj otázky uvedené v tomto článku vyššie. Môžete tak urobiť sami alebo využiť pomoc koučov, terapeutov či blízkych priateľov, s ktorými môžete zdieľať čokoľvek. Nájdite si osobu/osoby, voči ktorým máte plnú dôveru.

2. Plánujte svoje pracovné aj súkromné aktivity vrátane oddychu. Vyhraďte si na ne čas. Ak ich budete mať pevne určené a zapísané v kalendári, zvýšite tým šancu, že sa im naozaj budete venovať. Tj. budete sa venovať aktivitám, ktoré sú pre Vás dôležité. Vedome si vytvárajte priestor aj na čas strávený s Vašimi najbližšími, ako aj s Vašimi priateľmi.

3. Nájdite a pravidelne robte aktivity, ktoré milujete, ktoré Vám dobíjajú baterky, sú Vašimi zdrojmi energie. Dodajú Vám radosť, drive a nadšenie. Pomôcka pre tých, ktorí netušia, čo majú radi (a bohužiaľ je to časté z mojich skúseností s klientami): Čo ste robili radi ako deti?

4. Zamyslite sa nad tým, ktoré aktivity, prostredia, vzťahy Vám energiu odčerpávajú a do akej miery je možné ich zmeniť, minimalizovať, delegovať alebo úplne vyškrtnúť zo života. Ak sa Vám nepáči situácia, v ktorej sa nachádzate, buď sa môžete pokúsiť zmeniť tú situáciu a pokiaľ to nie je možné, môžete buď odísť z tej situácie alebo zmeniť svoj postoj k nej. Všetky ostatné možnosti časom spôsobia u človeka rôzne zdravotné a psychické problémy.

5. Nájdite si každý deň pár minút pre seba, v tichosti. Navnímajte si, ako sa cítite a čo v danej chvíli potrebujete a podľa toho sa zariaďte. Počúvajte samých seba, nechoďte proti sebe. Keď ste unavení, spite a oddychujte. Cintorín je plný nenahraditeľných ľudí.

6. Komunikujte o svojich potrebách, pocitoch. Ventilujte svoje emócie spôsobmi, ktoré neubližujú Vám ani Vašim vzťahom ako napr. športom, tancom, prechádzkou v prírode, meditáciou, sebarealizáciou, vypustením emócii v bezpečnom priestore cez hlas, pohyb, spev. Doprajte si, odmeňte sa, dovoľte si uvoľnenie - zdravým spôsobom. Napr. cez zmyslové pôžitky, vône, hudbu, spev, tanec, dotyky, masáže, kúpele... Len Vy viete, čo je pre Vás v danej chvíli najlepšie a ste jediný, ktorý Vám to vie dopriať. Nikto iný to za Vás neurobí. Uvoľnenie a radosť v živote Vám výrazne pomôže ubrať z tlaku na výkon, stresu, negatívnych myšlienok a emócií, z dodržiavania rôznych nie vždy vhodných zásad, toho „čo by sa malo“ (Podľa koho sa to má? Čo sa stane, keď to tak nebude a bude to inak? Kým budem, keď to bude takto? Kto si to o mne myslí? Je to naozaj pravda??? Ako to chcem mať v živote JA? Ako chcem, aby môj život vyzeral? Čo v ňom musí byť a čo naopak nie? – s týmito témami sa dá pracovať koučovacím spôsobom, kedy každý rozhovor vedie k nejakej konkrétnej akcii v realite).

7. Venujte pozornosť aj svojmu telu – strave, pohybu, športu, spánku, oddychu. Budujte si dobré návyky.

8. Minimalizujte sledovanie obrazoviek a zahltenosť informáciami na nevyhnutné minimum, a to najmä večer. Choďte spávať ideálne do 22.00.

9. Upracte si vo vzťahoch, otvorene komunikujte, venujte sa témam ako sebavedomie, asertivita, určenie si hraníc.

10. Vedome presmerujte svoju pozornosť na pozitívne veci, za ktoré ste vďační namiesto tých, ktoré by ste chceli a nemáte. Očakávania sú zdrojom väčšiny utrpenia. Vybudujte si pozitívny návyk v podobe večerného „rituálu vďaky“ za všetko čo sa v daný deň udialo vrátane vďaky sebe samému za konkrétne veci.


Verím, že Vám tieto tipy pomôžu na Vašej ceste k nájdeniu harmónie vo Vašom živote, pracovnom aj osobnom. Ak Vás táto téma zaujíma a radi by ste v nej išli do hĺbky, v TAYLLORCOX máme pre Vás pripravené zážitkové kurzy, ktoré Vám pomôžu uvidieť inú perspektívu a urobiť potrebné zmeny. Zmeny, vďaka ktorým môžete žiť radostný, naplnený a najmä autentický život, VÁŠ život. Prajem Vám veľa odvahy.

Bližšie informácie o najbližších voľných termínoch a témach jednotlivých kurzov nájdete na našej webstránke https://www.tx.sk/work-life-balance.

Autorka: JUDr. Renáta Krchňavá

Chcete získať darček k narodeninám?